Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
utwardzone (uwodornione) tłuszcze roślinne, tłuszcze trans: margaryny, różnego rodzaju frytury wykorzystywane do smażenia w restauracjach, tłuszcze wykorzystywane w przemyśle cukierniczym i ciastkarskim, oleje w czipsach i innych produktach takich jak np. masło orzechowe (uważnie czytaj etykiety!), majonezy, śmietanki w proszku, słodkie przekąski, [...]
Mam nadzieję, że ja też mogę odpowiedzieć Ta oliwa jest bardzo delikatna, czytaj dobra ale Extra Vergine Z wytłoków to raczej do smażenia. Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-10-26 17:28:44
[...] co jem, a się nie kuję wcale tak często więc już nie popadajcie w paranoje, pozdrawiam :) Kolega pytał się o smażenie i olej, więc powiedziałem jaki olej jest dobry do smażenia, zaznaczając że smażenie nie jest najlepszą formą przygotowywania posiłków. Jeśli chcesz zbudować swoją jak sie domyślam po forum na którym się znajdujesz atletyczną [...]
Liczysz wszystko, jak dajesz 5 g oleju do smażenia to tez liczysz. Tak, mięso tez można na kokosowym smażyć. Ale naprawdę nie musisz jeść tylko piersi. Praktycznie każde mięso jest ok.
w/w oleje czy to na zimno czy z patelni będą słabym wyborem bez znaczenia jak je spożyjesz, chyba że rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno ale taki olej do smażenia się nie nadaje.
olej lniany uzywany do smażenia zamienia sie w truciznę prozdrowotne włsaciwosci ma przede wszystkim olej lniany WYSOKOLINOLENOWY, wiekszosc obecnych na rynku i dostepnych np w sklepach zielarskich czy marketach to oleje niskolinolenowe olej lniany powinno sie spozywac na zimno, odpowiednio przechowywac i szybko zużyć
Jakąś alternatywą do smażenia, jak ktoś lubi ,a nie ma w diecie dużo tłuszczy są bezkaloryczne oleje typu 'pam' np. http://www.sfd.pl/sklep/Wellsley_Farms_Cooking_Spray-opis34765.html
[...] to olej "brudny" zawiera pewnie lepszy stosunek witamin , składników nie tyle odżywczych co zdrowych (antyoksydantów) ale i trochę Chemii jak roślinki były pryskane :), do smażenia to jak najbardziej rafinowany lub lepiej kokosowy . EDIT: W ogóle byłem nie precyzyjny bo miałem na myśli tłoczony na ziimno nierafinowany,. Zmieniony przez - [...]
Ale kwiecień się tyczył barkley oleju do smażenia a mi chodzi o beef jerky kiedyś była suszona wołowina http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Beef_Jerky_i26336_d400x400.jpg
[...] jak mozzarella. Dzięki temu w podobnej objętości pokarmu będzie można dostarczyć większą dawkę kalorii. Np Śniadanie: Omlet owsiany z musem bananowym, skład: 5 całych jaj, 100g płatków owsianych, dwa / trzy banany, olej kokosowy (do smażenia) 10g , 20g-30g orzechów włoskich , 2 0 -30g wiórków kokosowych tutaj już masz mała bombkę kaloryczna .
Rafinacja to proces oczyszczania,tak więc nie ma nic wspólnego z granicą dymienia.Olej rzepakowy poddany rafinacji,czy nie nadaje się do smażenia,ponieważ ten rafinowany przeważnie też jest tłoczony na zimno.Pozdrawiam.